8 aprilie 2013

Fie criza cit de rea, toti la chef duminica!

In fiecare zi in lumea asta straina pentru mine se intimpla lucruri ce ma uimesc, evenimente deosebite ce le inmagazinez in valiza mea de interculturalitate. 

Astazi sunt dispusa sa astern pe pagini taria de caracter si micile picaturile de bucurie, citite  in ochii fiecarui portughez in timpuri de criza, alinata insa, cu ritmuri de sarbatoare. 

Anume cheful si voia buna alunga grijile cele multe de pe fruntea poporul portughez in vremurile astea de criza proooofunda.

 Nu pot  zice ca le sunt buzunarele pline de bani, chiar dimpotriva, o mare parte din ei au fost concediati din lipsa de locuri de munca, falimente si alte cauze. 

Insa faptul ce ma uimeste este ca
ei organizeaza serbari, sarbatori, fieste, dansuri, karaoke aproape in fiece saptamina. Spre exemplu, in intreaga Portugalie, in fiece duminica, exista doua trei localitati, unde oamenii  ies in straie de sarbatoare, in mijlocul satului, se distreaza, amintesc traditiile si obiceiurile neamului, apreciaza lucruri noi si vechi in dependenta de tematica sarbatorii. Si asa nici nu observi cind trece anul si cum rind pe rind spriritul asta de bucurie viziteaza absolut toate satele si orasele tarii. 

Nu neg faptul ca si Moldavii stiu a se distra. Unde mai pui ca sarbatorile in Moldova dureaza cite trei zile si trei nopti, ca in povestile lui Creanga. Dar, mai rare sunt sarbatorile tematice. Sigur cunoastem cu totii Sarbatoarea Vinului, apoi se mai organizeaza si unele tirguri pe perioada sarbatorilor nationale... 
Sarbatoarea Ciocolatei

Dar niciodata nu am intilnit Sabatoarea Castanelor, Portocalei, Ciocolatei, Cascavalului sau a Purcelusului Negru, carnea caruia in Portugalia este cea mai apreciata si mai scumpa.

Iar lista sarbatorilor de acest gen este impunatoare. Practic fiecare localitate isi are o sarbatoare creata astfel. Si intilnesti denumiri de la cele mai banale, spre exemplu Sarbatoarea florilor, pina la cele mai deocheate : Sarbatoarea Somonului, Crevetelor, Magazinelor, Papucilor s.a. Cit de impresionanta este imaginatia omului!

Festivalul Crevetelor
 Ca sa aveti o imagine generala despre ce include o astfel de organizare, trebuie sa stiti ca totul incepe cu muzica. Ador muzica Moldava, ritmurile dansurilor noastre populare, dar si muzica Portugheza te aprinde la calcaie si te trage de inima, nu alta. Nimeni nu-i poate rezista! Astfel, se invita multe formatii, grupuri, artisti desavirsiti care cinta pe o scena improvizata ziua intreaga iar vizitatorii se avinta adesea in dans. 

In imprejurimi se organizeaza un fel de tirg, unde sunt puse in vinzare in primul rind produse ce contin tema zilei, apoi lucruri peste lucruri de la imbracaminte, instrumente, articole de bucatarie pina la feluri de mancare, dulciuri, fructe si multe altele caracteristic zonei. Iti fug privirile, esti ademenit de miresme si culori, tentatia este de nedescris, mai rau, chiar de neoprit!  

Si vine lume peste lume, si e chef si voie buna! 
Iar voi, cind ati fost ultima oara la vre-un chef?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu