23 septembrie 2013

Alfabetul la 50 de Ani

    Multe si deocheate exista in lumea asta. De auzit am auzit. Nu am Crezut pina cind Nu am vazut ...


    Din pacate E adevarat... Exista si azi aici in Portocalia persoane tinere, de virsta parintilor nostri (nemaivorbind de bunici) care din tot ceea ce inseamna citit si scris stiu doar a-si  schita Numele, atit!


    Pina azi puteam accepta situatia asta pentru tarile foarte sarace din Africa, insule putin populate si paminteni izolati, insa nu pentru Portocalia.

    Abia Acuma realizez cit de »bun» a fost capitalismul (studiat la orele de istorie in scoala) pentru asemenea tari.

    Ma conving din ce in ce mai mult ca Portocalia e tara CONTRASTELOR.

     E adevarat ca in ultimii 20 ani au progresat in domeniul Educatiei, alfabetizarii, insa ranile ANALFABETISMULUI ramin inca necicatrizate.

    Asa se face ca in perioada anilor '30-'50 - era bunicilor, cit si '50- '80 - cea a parintilor nostri, necesitatea de a cistiga un ban pentru existenta era mult mai urgenta decit Citittul!

    Pe cind noi Estul,  in URSS, infloream si aveam acces la Educatie din Plin, in Portocalia, o familie, muncea o zi intreaga pe pamintul Boierilor pentru a primi o Sardina!

    Atentie! O sardina! Un peshte de pina la 200gr pt 4- 6 persoane... Dar mi te, sa mai pomenesti de scoala???!!!


    Anume Regimul lui Salazar, dictatorul timpurilor apuse, a dus la izolarea taranilor si la insaracirea lor. Au facut carte doar fiii boierilor. Ceilalti, o mica parte, au apucat sa frecventeze doar 4 clase, apoi, la munca silnica pentru a infrunta foamea. 

    Iar culmea era ca, ulterior, profesori in scoli, deveneau tot copiii de bogati, care cu greu stiau sa citeasca. De unde sa mai devina ei buni profesori?

NU STIE SA CITEASCA  NICI SA SCRIE... 
    Astazi, in plina dezvoltare a sec. XXI o buna parte din populatia portugheza a ramas fara munca. 

   E criza economica... mai grav ... e criza de educatie primara. Chiar daca apare la iveala vre-o posibilitate de munca, te intreaba in primul rind ce formare ai? Urmeaza un raspuns tragic... Nu am scoala, nici macar nu stiu ALFABETUL.....

    Eu am ramas stupefiata cind am intilnit cazul real. Fara cuvinte. Doamna are putin peste 40, bine facuta, cu familie, fara lucru, inscrisa la biroul de someri, primeste o mica indemnizatie, iar pentru a putea pastra bunatatea statului, este mai mult sau mai putin impusa sa frecventeze un curs de Alfabetizare. 


    Abia acuma, cu greu recunoaste Litera A,(de la albina), apoi U (de la urs),,, apoi... trebuie sa ai mare rabdare si vointa.

    Si inca una, ingrijoratoare de tot, mai rau e ca jumatate din elevii de azi, nici nu ajung sa absolveasca 9 clase. Eu gasesc un singur raspuns - Lipsa de motivatie, de caracter, ma tem ca se transmite ereditar!

    Dupa mine, asta sifoneaza imaginea tarii! La acest capitol - Un Minus pentru Portocalia si un mare Plus pentru Moldova.

     De ce? Mi se imtimpla foarte des sa ascult pareri si opinii despre specialistii Moldavi (indiferent de domeniu), dar mai mult despre copiii Moldavi, care peste tot in sistemul educativ Portughez dau dovada de cele mai calitative cunostinte, de cele mai bune rezultate, in final de cele mai cultivate maniere!

    E pacat ca statul nostru nu a putut crea conditii pentru a-i  pastra acasa!

    ... Chiar daca e criza, chiar daca suntem printre straini, noi Moldavii stim sa ne reprezentam si sa ne promovam patria oriunde si oricind! 



Un comentariu: