13 ianuarie 2014

Iarna de Portocalia

     Daca in coltul de est al Continentului European inca se aud glasuri de uratori si voie buna, uite ca aici, la capatul pamintului, deja de o saptamina se munceste cu zor de parca nimic nu a fost.




 Si e pacat, zic eu, e pacat ca nici macar prin cap nu le trece cit de frumoasa e iarna la noi! Si ma refer anume la sarbatorile fumoase si colorate pe care inca le pastram cu sfintenie pe tarimul moldav. 





Da, am sarbatorit si noi Craciunul, pe stil nou.. in noaptea de 24 spre 25 decembrie, in familie, fara fast, fara colinde, zau , fara suflet... Nu stiu cum se face insa nu au viata aici sarbatorile de iarna, sau eu inca nu le pot intelege.


 Dupa traditie, portughezii ramin fiecare in casa lui in noaptea de Ajun, se serveste cina in familie si se aminteste de Nasterea lui Isus. Ziua propriu- zisa poate culmina cu o plimbare prin localitate, o cafea servita ca de obicei cu prietenii si atit. 

Apoi, la fel de linistit respectivii asteapta ziua Revelionului. Unii isi rezerveaza mese la restaurant, altii iti unesc fortele, gasesc o casa mai calduta  si asa se chefuieste pina dimineata. 


Un pic de viata. Alta adrenalina. Adevarat, in noaptea dintre ani, casa ne-a fost plina. Tineri, muzica si dans, vin spumant in plina strada, si nu exagerez... cind ceasul a batut 12, absolut toti cei prezenti au iesit afara, au intimpinat primele clipe ale noului an in plina strada, cu un dus de sampanie si stafide.

 Si asta era pentru cele mai nastrusnice dorinte spre a se indeplini in 2014. La fiecare bataie a orologiului, portughezii  maninca cite un bob de strugure si se gindesc la o dorinta. 



Ei bine, in acest ritm a continuat sarbatoarea. Doar ca pret de vre-o doua ore invitatii ne-au parasit localul, pentru a merge intr-un fel cu colindul. Iarasi revin la traditie si observ ca tinerii din localitate, indata dupa miezul noptii, merg pe la casele celor dragi imbratisindu-i pe fiecare si urindu-le un An Nou Bun si Fericit. 



Dupa o asemenea plimbare prin intreg satul e pacat sa nu ti se faca foame. Se revine la masa si cel mai interesant e ca se serveste supa. Apoi mai maninca ceva foarte usurel gen crevete, salamuri, dulciuri si fructe.

Ehh... Se zorea de ziua  si ei tot inca chefuiau. 

Si poate ii inteleg aici, pentru ca asta a fost ultima lor sarbatoare de iarna. 

Apropo, un element ce nu lipseste in perioada asta de sarbatoare este rugul din centrul satului. Localnicii aduna radacini de copaci intr-un rug enorm si pentru a mai schimba o vorba doua, se aduna in jurul focului incalzindu-si oasele. Se spune ca asta alunga spiritele rele si e un omagiu pentru pruncul nascut. 

Doar ca placerea lor se limiteaza odata cu ploaia ce este nemijlocit prezenta in aceasta perioada!!! De Craciun a plouat ca in anii cei buni, la fel cum in fiece zi de atunci si pina acum. 

Pentru mine ploaia e frumoasa numai vara, dar nu am ce sa fac, decit sa o rabd pina hat la primavara, pentru ca asta e atmosfera de iarna in Portocalia! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu